Mi az a H tarifa

Mi az a H-tarifa?

A H-tarifa csak fűtési szezonban vehető igénybe. A H-tarifa célja, hogy a hőszivattyúk, fűtésre optimalizált klímák és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések működését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. szivattyúk, kompresszorok, automatikák, stb.) áramfogyasztását egy kedvezőbb áru tarifa felhasználásával lehessen biztosítani.

H-tarifa ár

A H tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh (Ez szolgáltatótól függően eltérhet)

Fűtési szezon

A fűtési szezon hivatalosan október 15.-től a következő év április 15.-ig tart ebben az időszakban vehető igénybe 0-24 órában megszakítás nélkül folyamatos üzemben a H-tarifa.

A H-tarifa igénybevételének műszaki kritériumai

A H-tarifára csatlakoztatott berendezések csak külön erre a célra kialakított nem leválasztható áramkörre kapcsolhatók. Az áramszolgáltató által biztosított kéttarifás kialakítású mérőberendezés szükséges. Az A1 normál és a B éjszakai tarifára is igényt tarthat a fogyasztó a H-tarifa alkalmazása mellett.

A H-tarifa igénylés és kialakítás menete

A H-tarifa igényléséhez fel kell venni az áramszolgáltatóval a kapcsolatot és a szükséges dokumentumokat ki kell tölteni H-tarifaigénylő lap, a csatlakoztatni kívánt berendezések adatlapja stb. a szükséges dokumentumokkal és azok kitöltésével kapcsolatban bővebben tájékozódhat a szolgáltatója honlapján.

A H-tarifás mérőhely és az elektromos hálózat kialakításához fel kell venni a kapcsolatot egy erre alkalmas regisztrált villanyszerelővel, aki kiépíti a megfelelő teljesítményű elektromos hálózatot a CSATLAKOZTATANDÓ berendezések számára.

A H tarifás mérő óra ingyenes

Ezt csak kevesen tudják, de alanyi jogon mindenkinek jár a szolgáltatótól 32A nappali, 32A vezérelt (éjszakai) és H tarifás mérő óra, de utóbbinál csak annyi áram, amennyi szükséges a hőszivattyú, vagy a fűtésre optimalizált klíma zökkenőmentes működéséhez.

Kiss Gábor
PACO HAUS

 

Felhasznált források: e-on, rcool.hu