Mennyit fogyaszt a fűtőfilm?

Mennyit fogyaszt a fűtőfilm? 

Ha jól sejtem ez a legfontosabb kérdés, amire sehol sem találsz választ

Az, hogy miért nem találsz erre választ, annak két oka is van. 
 

Az első ok a kamuzás: 

Az egyik, hogy aki csak rád akarja sózni, lehetőleg jó drágán a terméket, az inkább csak ködösíteni fog. Beszél az infra sugarak jótékony hatásáról, a napmelegéről, a 99% feletti hatásfokról (ez igaz!) és mindenről , csak konkrét dolgokról nem. 
 
Bár két évvel ezelőtt, még volt olyan kereskedő, aki állította, hogy lehet H tarifás olcsó áramot kérni a fűtőfilmhez, meg képes volt leírni azt, hogy 30%-al olcsóbb ezzel fűteni mint gázzal.  
Félve a Gazdasági és Verseny hivatal szankciójától, szerencsére, mára ezek eltűntek. De azért szóba biztos próbálják a laikus építkezők fejét tömni hasonló badarságokkal. 
 
A második ok:
 
Az igazság az, hogy fűteni annyit kell amennyi a házad hőigénye. Meg amilyen a Te fűtési igényed. Amíg ezt valaki nem tudja, addig nem tudja megmondani, hogy mennyi lesz a fűtésed. Lehetetlen. A fűtőfilm, a hőszivattyú, vagy a gázkazán teljesítménye ezt csak kis részben befolyásolja.
 
Van aki ilyeneket mond (és le is ír), hogy a fűtőfilm átlag napi 5 X 1,5 órára kapcsol be és akkor ennyi meg ennyi a fogyasztása. és a végén leírja a saccolt fogyasztást. 
 
NEM! Így nem lehet kiszámolni, még meg saccolni sem!
 
Először is meg kell tudni egy háznak az fűtési energia igényét. Ezt a ház nettó területe, a falak, az ablakok, a padló és a födém hőszigetelési tényezője alapján ki lehet számolni. A végeredményt, befolyásolja még a tájolás és pár apróság is, de így már elég pontos végeredményt kapunk. 
Amit viszont még tudni kell, az a Te igényed. Nekem van ügyfelem, aki 20, maximum 21C fokot tart a házban. Én 22C fokban érzem jól magam, de ismerek olyan embert, aki 25 fokot, vagy még melegebbre fűti fel a lakást.  
 
1C fok, 7% eltérés az téves fűtésköltségben
 
Ugye? két ugyan akkora ház. Ugyan olyan fűtésrendszer és mégis aki az aki 20C fokra fűti a lakást, az több mint 30%-al kevesebbet költ fűtésre egy évben mint a másik ember, aki 25C fokban érzi jól magát. 
 
Fűtőfilmmel fűteni drágább mint gázzal, de egyre inkább olcsóbb is. 
 
Ez elég értelmetlen mondat ugye? Semmi gond. Szándékos volt.
Ha össze hasonlítjuk egy tökéletes, mondom tökéletes! (ilyen ritka mint a fehér holló) gázfűtéssel, akkor fűtőfilmmel fűteni kicsivel több mint 2 X annyiba kerül, mint gázzal. Ez elsőre gondolom drasztikusan hangzik. De mielőtt elrohannál és bezárnád az oldalt, engedd meg, hogy megmutassam, hogy lesz ebből mégis a leg energiatakarékosabb fűtési megoldás. 
 
Évről évre szigorodnak az energetikai szabványok. Egy most épülő ház fantasztikusan van hőszigetelve. 10 évvel ezelőtt még furán néztek arra aki több mint 10cm "hungarocellt" rakott a ház falára. Most ez a követelményi minimum. Az Én házamra 5 évvel ezelőtt 25cm hőszigetelés került. Csodájára jártak akkor. Most már ez nem ritka. Nemrég Ausztriában egy olyan házba szereltünk fűtést, amin 30cm hőszigetelés volt. Jelenleg többen vesznek 3 rétegű ablakot mint 2 rétegűt. 
 
 
"Egy most épülő új háznak olyan alacsony az fűtési energia igénye, hogy felesleges bele a bonyolult és drága gépészeti megoldás"
De nem szeretném ha azt gondolnád, hogy Én is csak ködösítek. Ha van konkrét ház, akkor azt ki tudom számolni. De nem csak Én, hanem rengeteg energetikus van az országban, akinek ez a munkája konkrétan. 
Ha most vagy ott, hogy eldöntsd milyen fűtésrendszert válassz, akkor gyere el hozzánk és kiszámoljuk neked. Vagy itt mutatok most pár példát, ami alapján sokkal tisztább képet kapsz a témáról.
 
 
 
Paco haus, Harka, Alpok alja utca
Ikerház egyik fele a Sopron melletti Harkán 
Hasznos alapterület: 74m2
Hőszigetelés: oldalfalon 20cm, padlóban 10cm, födémben 30cm az 
ablakok pedig 3 rétegűek, tájolás Délnyugati. 
Éves fűtési hőigény: 42kWh/m2 74 X 42 = 3108kWh / év 
Éves fűtésköltség: tisztán elektromos padlófűtéssel,  (fűtőfilmmel) 118.100Ft 
Fűtésrendszer bekerülési költsége csupán: 629.000Ft
A gázzal ez a ház éves szinten 50.000Ft-ból kifűthető lenne, + az egyéb költségek. Kéményseprő, ilyen olyan kötelező hatósági, vagy gyártói vizsgálat még évi 10.000Ft minimum költség. Mindössze évi 60 ezer forint a spórolás! De lássuk mibe kerül ez nekünk.
A gázfűtés hasonló komfort szinten való kiépítése, (padlófűtés, helyiségenkénti vezérlés) nagyjából mindennel együtt 1.950.000Ft lett volna. Tehát építkezéskor már előre ki kellett volna fizetni 1.350.000Ft-al többet, mint a fűtőfilmes verzióért. 
 
Olyan nagy a különbözet, hogy 20 év, mire behozza az árát. Arra meg legalább kétszer cserélni kell kazánt, de lehet kéményt is. Hiába olcsóbb gázzal fűteni, ebbe a házba értelmetlen lett volna választani. A hőszivattyú meg egyenesen őrült pazarlás lett volna. A többi előnyt még nem is számoltuk még. Semmi nem zörög, búg, nem foglal helyet, stb... 
 
Itt nem áll meg a ház, mert gázfűtést rezsijét nem lehet kiváltani, de a fűtőfilm áramfogyasztását igen. Egy 4kW-os napelem rendszer garantáltan többet termel mint a ház fűtésére fordított áram mennyiség. 
 
A napelem rendszer és az elektromos padlófűtés rendszer 2,2 millió forintba kerül minden ügyintézéssel. A végeredmény pedig ZÉRÓ FŰTÉSKÖLTSÉG.  
 
A legjobb az egészben, ha az építkezéskor elfogy a pénzed, akkor sincs nagy baj, mert a napelem rendszert majd pár év múlva megveszed, amikor már kiheverted az építkezés fáradalmait.
 
 
" Jól hőszigetelt 110m2 alatti házakba nincs gazdaságosabb választás, mint a fűtőfilmes padlófűtés illetve a napelemes, vagy klima fűtéses kombinációja"
 
Hamarosan még több példát teszek fel érdemes visszanézned az oldalra