Hogyan és mennyit hőszigetelj

A hőszigetelés fontosabb mint gondolnád
és nem csak a pénztárcádnak lesz jobb

Hova mit, miből mennyit? Elmondom.

Képzelt beszélgetés a kőműves és a megrendelő között:

Ugyan képzelt, de a valóságban sajnos nagyon sokszor, sőt túl sokszor hangzik el hasonló beszélgetés.

Év: 2001:

Megrendelő: Mennyi hőszigetelés a jó?
Kőműves: 3-5 cm annál többet nemigen érdemes. 

Év: 2014:

Megrendelő:                 Mekkora hőszigetelést rakjunk? Mi a véleménye?
Ugyan az a Kőműves: Jobb helyeken 10-es hungarocelt szoktak. Többet nemigen érdemes. Attól nem lesz jobb, csak lefojtja a házat.

Ezek akkora hülyeségek, hogy a legtöbb szakértő csak fogja a fejét. A maradék meg csak legyint egyet.

A legnagyobb félreértés.

Ha jól van felrakva a polisztirol (hugarocell) szigetelés és a vödrös vékonyvakolat, akkor a 5, 10 és a 20cm vastag hőszigetelés is lég és párazáró lesz. 
Tehát a polisztirol hőszigetelés lezárja (lefojtja) a házat, mindenképp.

Csak-hogy ez nem baj. Sőt ez a cél!

Ha egy hőszigetelésen átfúj a szél, vagy képes felvenni a környezetéből a párát, nedvességet, az hihetetlenül lerontja a hőszigetelő képességét.

Ha kellő idő volt a falaknak a kiszáradásra és csak utána kerül rá a hőszigetelés, akkor nem kell tartani a penésztől. Pára csak a főzés által és a bent lakók kilélegzésével 
kerül a lakásba, amit viszont ki kell szellőztetni, vagy ajánlott hővisszanyerős szellőztetőt használni.

De a falakon keresztül, vagy az ablakok mellett ne szellőzzön a ház. Legalábbis egy új építésű 21. századi ház ne. A régi vízes falu házak lakások az más ott lehet probléma a ház lezárásával. 

Hova hány centi hőszigetelést ajánlott rakni:

Van egy optimális arány. Én mindenkinek, neked is ezt javaslom.

  • Padló: 60% 

  • Fal: 100%

  • Födém: 140%

Ez azt jelenti, hogy a falat vesszük alapnak, tehát 100%-nak. Akkor a padló alatti hőszigetelés elég ha ennek csak a 60%-a, mivel a meleg egyrészt felfele száll, másrészt a ház alatt föld van, ami akkor is legalább +5 fokos marad, amikor a kinti levegő -15 fokos.
A felső födém, vagy tetőtér beépítésnél a gipszkarton és cserép közötti szigetelés viszont kiemelten fontos. Ugyan kisebb felület mint a külső falazat, de ide száll fel a meleg levegő, ráadásul a nyári felmelegedésért is ez a felelős.

Ha a 30cm porotherm falra raksz 20cm polisztirol szigetelést, ami erősen ajánlott, akkor a padlóba, az aljzatbeton és padlófűtés alá a 12cm megfelelő. A födémre, vagy tetőtérbe pedig 30cm-es szigetelést érdemes raknod, ha az hasonló hőszigetelő képességgel rendelkezik. 

Ha a tetőtér esetén nincs helyed a 30 berakására, akkor érdemes elgondolkodnod a fújt purhab szigetelésen, mivel 15cm vastagságban hasonló hőszigetelést biztosít, mint a szálas (üveggyapot, kőzetgyapot) szigetelések 30cm-ben. 

Tipp: A padlóba a hőszigetelés és a padlófűtés cső közé rakjál egy jó minőségű hőtükrös fóliát. Rengeteget segít.

Milyen előnye van, ha 10cm helyett 20cm raksz a falra?

30-40%-al alacsonyabb lesz a fűtési költséged. De gondolom ezt Te is sejtetted.
További előnyök viszont, hogy a nyári felmelegedés annyival kisebb lesz, hogy klíma nélkül is kibírható. 

A házad értéke emelkedik.

Sokkal nagyobb értékben, mint amennyi a 10 és 20cm közötti árkülönbség. Jelenleg is, de a jövőben egyre inkább a vásárlók az AA+ és AA++ os házakat részesítik előnybe. A jobban hőszigetelt háznak kisebb a fűtési igénye, ezért kisebb, olcsób hőszivattyú is elég. A klímán és a hőszivattyún spórolt összeg jórészét fedezi a hőszigetelés többletköltségének. 

Jobb hőérzet, magasabb komfort.

A vastag hőszigetelés hatására, a falak belső felülete sokkal melegebb. Alig van 1 vagy 2 fok eltérés a belső levegő hőmérsékletéhez képest.
Ez pedig rendkívül kellemessé, komfortossá teszi a bentlakást. Egyszerűen azért, mert a falak nem sugározzák rád a hideget. 

Mennyivel drágább? Megéri vajon?

Mindenképp megéri, de matekozzunk egy kicsit. Kétszer olyan vastag hőszigetelés nem kerül kétszer annyiba. Hogy miért?
Mert a ragasztó mennyisége, a dryvit háló, a vékonyvakolat ugyan annyi. Csak a polisztirol tábla költsége emelkedik a duplájára, meg a munka díj kis mértékben.

Egy 100m2-es háznak nagyjából 140m2 külső felülete van (ez eltérhet) a 10cm + hőszigetelés nagyjából 1800Ft többletköltséget jelent.
A munkadíj reálisan maximum500Ft emelkedhet, hiszen sok többletmunka nincs vele. (De sok vállalkozó ugyan azt az árat kéri)
(1800+500) X 140m2 = 322.000Ft csupán a többletköltség, ami egy 20 millió körüli háznál a bekerülési költség csupán 1.5%-a.

Ráadásul a kisebb hőszivattyún ennek legalább a felét megspórolod. 

Mikor térül meg?

Ha mindennel kalkulálsz, fűtésköltség csökkenés, olcsóbb hőszivattyú, stb.. akkor 5-6 éven belül. 
De ezt nem így kell számolni.
A magasabb komfortérzet nem lehet időre átszámolni. Ráadásul a házadnak az első naptól nagyobb az értéke.

Ami a legfontosabb, hogy míg egy kazán, hőszivattyú, napkollektor, előbb utóbb tönkremegy és cserélni kell, addig a jól felrakott hőszigetelés szinte örök. 

Most, 2017. február 28.án megnéztem a Szigatech árait. 10cm-es komlett rendszer ár 2650Ft, a 20 cm-es rendszeré pedig 4420Ft-ra jön ki. Ez azt jelenti, hogy ha 10cm helyett 20cm-t választasz, akkor 100%-al jobb lesz a falad hőszigetelése, de ez csak 67%-al kerül többe. És ez még csak az anyag költség. A munkadíjba ennél is kevesebb lesz a különbség.

Igaz a mondás: "A szigetelés vastagon megéri!"

 

Ha hasznos volt számodra ez a cikk, kérlek nyomj egy LIKE-ot és oszd meg a Facebookon, mert az ismerőseidnek is segíthet!

 

Kiss Gábor
PACO HAUS