5 jó és 1 rossz példa az infra fűtőfilmre

5 jó és 1 rossz példa
infra fűtőfilm felhasználásra

 

A visszajelzések és a sok email-ben feltett kérdés után arra jutottam, hogy írok pár példát a fűtőfilm gyakorlati felhasználásáról. Remélem ezzel segíttek jobban eligazodni.

                                                                   

A kifűthetetlen csarnok:

Ezt a megoldást egy Szlovákiában élő Magyar barátomnál láttam. Egy több mint 2.000m2-es csarnokot használt raktározás céljára és egy kisebb részén, úgy 100m2-en futószalag volt, ami előtt munkások dolgoztak. Mind a mérete, mind a hőszigetelés hiánya miatt az épület kifűtése lehetetlen feladat volt.
Amikor nála jártam, január volt. Kint -5C, bent nagyjából 0 fok.  Kabátban ácsorogva egyáltalán nem volt kellemes. Közben a dolgozók, kabát nélkül, csupán egy vastagabb pulóverben dolgoztak.  Ez elsőre furcsa volt, így egyből rá is kérdeztem a titokra.

Megmutatta a megoldást. A futószalag előtt nem közvetlenül a földön álltak a dolgozó emberek, hanem egy méteres vastagságban lefektetett laminált padlón. Ami alatt infra fűtőfilm volt, az alatt pedig hő-tükör fólia és szigetelés. Odamentem és tényleg nagyon kellemes volt a hőérzet abban a sávban. 

Tipp: Azt tapasztaltam, hogy télen a virág boltok és a bútor diszkontok többségében is alig van fűtés. Ez a megoldás oda is nagyon megfelelő lehet. Gondolom, a virágoknak nem tesz jót a fűtés, meg aki az utcáról betér téli kabátba, annak is felesleges. De a napi 8-10 órát ott dolgozó eladónak kellemetlen lehet egész nap a hűvösben.

 

Cserépkályha mellé kiegészítő fűtésnek: 

Az egyik ügyfelem azzal keresett meg, hogy cserépkályhával fűtik a családi házukat, de szeretnék komfortosabbá tenni. A begyújtogatással járó munka nem okoz problémát és az olcsó beszerzési lehetőség miatt a fűtésköltségük is nagyon kedvező. 
Viszont zavaró, hogy a padló hideg és a cserépkályhától távolabb eső helyiségekben több fokkal hűvösebb van.

A választás infra fűtőfilmre esett, elsősorban az egyszerű és olcsó telepítés miatt. A vizes rendszer (gáz, vagy hőszivattyú) ötlete hamar el lett vetve, mivel nem csak a bekerülési költség lett volna irreálisan magas, hanem az ezzel járó plusz munka.

Az ügyfélnek előre elmondtuk, hogy spórolásra ne számítson, sőt az éves fűtésköltsége emelkedni fog. Viszont elenyésző mértékben, a komfortemelkedéshez képest.

A parketta alá elhelyezett fűtőfóliát úgy állítottuk be, hogy a padlót 25C fokon tartsa. Ezáltal nem vette át a fő fűtés szerepét, de kellemes lett a padló hőmérséklete. Ez a gyerekszobába kiemelten előnyös volt.  Illetve mostantól ha elutazik a család egy hosszúhétvégére, akkor nem hűl ki a ház.

 

Ikerház 0 forint fűtésköltséggel:

A saját beruházásban készülő ikerházunknál több számítás is végeztünk és mindent figyelembe vettünk.  A végén az infra fűtőfilm nyert.  Az ingatlan lakásonként 74m2. A gáz, bevezetéssel, padlófűtéssel, helyiségenkénti szabályozással, kéménnyel 2 millió forint körül lett volna. A hőszivattyús megoldás picit több, de itt számolni kellett azzal is, hogy kb.:7m2-t elvesz a gépészeti helyiség. Ez egy 74m2-es háznál túl sok.  (akár be is szorozhatjuk 250.000Ftx7m2-el)

A fűtőfilmes padlófűtés teljes kiépítése, helyiségenkénti digitális programozható vezérléssel, 10 év teljeskörű garanciával kevesebb, mint 500 ezer forintba került. A megmaradt 1,5 millió forintot napelemre költjük, amivel teljes mértékben kinullázzuk a fűtés számlát.  Tehát a fogyasztás nem csak olcsóbb lesz, mint a gázfűtés esetén, hanem nulla. Nem beszélve arról, hogy egyszerűségénél fogva, gyakorlatilag elromolhatatlan.

Természetesen ez csak egy extrán hőszigetelt házra érvényes. De itt ez adott volt. A ház éves hőszükséglete kevesebb, mint 50kw/m2/év. (egy passzívház 15kw/m2/év)

Összefoglalás: Minél jobban hőszigetelt lesz a leendő házad, annál inkább esélyes, hogy a komplett gázfűtés kialakításának az árából egy jobb és egyben olcsóbban üzemeltethető infra fűtőfilmes rendszert tudsz kialakítani.  5000kwh/év hőigény alatt én csak ilyen megoldást választanék.
 

Hétvégi ház, nyaraló:

Az ügyfelünk azzal a feladattal bízott meg , hogy a most vásárolt lakásába, amit csak alkalmanként használ,  ajánljak egy kedvező áron, egyszerűen telepíthető rendszert, amivel a üzemeltetés olcsó és teljesen automata lesz.
Ezek a kérések elsőre teljesen ellentmondóak egymásnak. Ha ajánlunk egy „Tesco-s” olajradiátort, az rendkívül olcsó, de nem automatizálható igazán és a villanyórát is pörgeti rendesen. Ráadásul, ha megérkezéskor az ügyfél bekapcsolja, akkor sok idő kell mire meleg lesz. Persze ezt egy percig sem gondoltam komolyan. 

A házban alapból cserépkályhás fűtés volt, ami hiába takarékos, nem automatizálható és nem vezérlehető távolról. Ami mindenkép elvárás, mivel az ügyfelem csak alkalmanként használná a lakást. A vizes rendszerekkel (gáz,hőszivattyú) az volt a probléma, hogy a bekerülési költség és az azzal járó felfordulás túl költségesnek bizonyult.

A választás az infra fűtőfóliára esett.
Ennek az oka az volt, hogy a komplett telepítése nem került sokba (467.000Ft), telefonról könnyedén távvezérelhető, így megérkezés előtt elég pár órával bekapcsolni, hogy megérkezéskor tökéletes legyen a benti hőmérséklet.  A fogyasztás pedig mégis alacsony, mert hiába drága árammal fűteni, ha csak átlagosan heti 1 napot van rá szükség. A többi napon +10C fokra van beprogramozva a rendszer. De általában be sem kapcsol ilyenkor, mert ennyi meleg a szomszédoktól átszivárog.
 

Tetőtéri lakások fűtőfilmmel, ingyen fűtve

Megbízást kaptunk egy ügyfelünktől, aki megvásárolta egy társasház beépítetlen tetőterét, ahol 2db 100-100m2-es lakást szeretett volna kialakítani. Erre kellett hőszivattyús fűtésrendszerre kalkulációt készítenünk.  
A számításokat még be sem fejeztük, amikor a tulajdonos jelezte, hogy nem 2db 100m2-es lakás lesz, hanem 4db 50m2-es lakást fognak kialakítani. 

Ok, de egy 50m2-es lakáshoz kalkuláció nélkül is meg tudjuk mondani, hogy fajlagosan a hőszivattyú kiépítése nem gazdaságos, másrészt az 50m2-ból elvenni kb.:6m2 a hőszivattyú tartályainak elég nagy pazarlás.  A hőszivattyús padlófűtés kialakítása lakásonként nagyjából 2,6 millió forint lett volna. Beleértve a hőszivattyút, a padlófűtés lefektetését, tartályokat, munkadíjat.

Készítettünk egy kalkulációt elektromos padlófűtésre is. A lakásoknak alulról elhanyagolható a hő vesztesége, mivel onnan is fűtenek. A tető pedig 30cm ISOCELL befújt szigetelést kap, ami teljesíti a passzívház értéket. Így a lakás éves fűtési hőigénye 2485kwh.
Jelenleg (2017-márc) 1,9 millió forintért olyan napelem rendszert lehet vásárolni, ami évi 4950Kwh termel. A fűtőfilm komplett kivitelezése pedig mindössze 350 ezer forint.
Az egész fűtésrendszer egy kicsivel van 2 millió felett (2,25M) és teljes egészében ingyen lesz a fűtés és a fürdéshez (HMV) használt meleg víz is egész évben.  Nem beszélve arról, hogy ez a teljesen kulcsrakész kivitelezés ára. 10 év garanciával, számlával. Hőszivattyúval alacsony lett volna a fűtésköltség. Ezzel a napelem-fűtőfilm kombinációval pedig 0 forint. 
 

így soha!

Nemrég találkoztam egy ismerősömmel, aki ép arról panaszkodott, hogy már mennyire megbánta, hogy „belement” az infra fűtőfilmes megoldásba, mert nagyon sokat fizet.
Sajnos sok hasonló esetet hallok, vagy fórumokon olvasok, ezért el is kezdtem faggatni. 
Elmondta, hogy sokkalta a gázszámlát és már 1-2 éve kutatott energiatakarékosabb fűtés megoldás után. Talált az interneten egy céget, aki úgy reklámozta az infra fűtőfilmjét, hogy ez a 21. század csodája és sokkal olcsóbb fűteni vele, mint a gázzal. 

Mutattak neki táblázatokat, meséltek az infra sugár jótékony hatásáról, meg hogy ennek már többszörös a hatásfoka, mint az előző generációnak.  És ígérték (szóban), hogy ezzel sokat fog spórolni. A végén sajnos nem spórolás lett, hanem a magas gázszámla helyett egy kétszer olyan magas villanyszámla.
Az ámítás helyett ki kellett volna számolni az épület hőigényét és korrektül megmondani, hogy milyen fűtésköltségre számítson a vásárló. A hőigény minden esetben számítható az éves fűtésköltség (rezsi) pedig +-10%-os eltéréssel saccolható. Ez az eltérés is csak a lakók előre nem kalkulálható szokásai miatt van. 
Szeretnéd, hogy kiszámoljuk neked, akkor nézd meg a tanácsadás szolgáltatásunkat: >>>

 

Összefoglalás:

Tapasztalat, hogy fő fűtésként akkor lehet igazán spórolni, hogyha minél modernebb, hőszigeteltebb a ház és nem egy meglévő fűtés rendszert akarunk kiváltani vele, hanem új építésnél eleve megspóroljuk a gáz, vagy egyéb fűtésrendszer kiépítését.
Régebbi házaknál többnyire kiegészítő és komfortnövelő fűtésként van elsősorban értelme telepíteni.
De fontos, hogy minden esetben ki kell számolni az épület hőigényét és figyelembe kell venni a megrendelő szempontjait. Mert nem csak a fűtésköltség összege lehet valakinek az elsődleges szempont. Lehet az a biztonság, élettartam, komfort, vagy ép a távvezérelhetőség.

Infra fűtőfilm árak, telepítés, kattints ide! >>>

Köszönöm a figyelmet:
Kiss Gábor
PACO HAUS