A nagy infra fűtőfilm teszt

A nagy fűtőfilm teszt! 
 

Amikor a fűtőfilm forgalmazás és telepítés mellett döntöttünk, akkor az összes ismertebb hazai forgalmazótól vásároltunk pár négyzetmétert, tesztelés végett. 
Illetve személyesen mentem el a nagykereskedők által indított képzésekre. Még elismerő oklevelet is kaptam a sikeres vizsgáról.

Akkor ezeket az eredményeket nem is tettük közzé, mert elsősorban nekünk volt rá szükségünk házon belül.
Most viszont egy víz-gáz fűtéstechnikai szaklap cikke aktuálissá tette.

A cikkben az egyik legdrágább hazai forgalmazó „intelligens” fűtőfilmjét tesztelték. Az eredményeik lesújtóak voltak. A fóliának a leírásokhoz képest több mint 2x akkora volt az áramfelvétele, illetve túlmelegedés esetén 25%-al kellett volna csökkennie az áramfelvételnek. Ez utóbbi sem történt meg ilyen mértékben. A cikkel teljes mértékben nem értek egyet, kicsit elfogultnak tartom, de tény hogy a teszteredményeink hasonlóak. Míg ott 1 termék lett tesztelve, addig mi ezt 4-gyel végeztük. 

Ennek a cikknek nem más forgalmazók lejáratása a célja. Ezért nem is írok konkrét neveket. Viszont szeretném, ha Te is látnád, hogy nem minden fűtőfilm egyforma, nem minden kereskedő hazugságokkal és csúsztatással adja el a termékét és legfőképp, hogy nem mindig a legdrágább a legjobb.

A tesztben 4 fólia fog szerepelni. Az első az úgynevezett intelligens fűtőfilmnek hirdetett termék, majd a saját fűtőfóliánk és a végén két másik Magyarországi forgalmazó terméke.

Intelligens fűtőfilm: 1-es termék

Bruttó kisker ár: 14.859Ft/m2  (2017.januári ár)

ígért teljesítmény felvétel: 220w/m2 
Teszt eredmény: 270w/m2
Túlmelegedés esetén áramfelvétel csökkenés: 25%
Teszt eredmény: 7% 
Összegzés: árszint: magas, teljesítmény felvétel: kis eltérés, Önszabályozás: működik

 

PACO HAUS fűtőfólia (saját termék): 2-es termék (piros színű)

Bruttó kisker ár: 4.800Ft/m2 (2017. április)

Ígért teljesítmény felvétel: 220w/m2
Teszt eredmény: 250w/m2
Túlmelegedés esetén áramfelvétel csökkenés: 25%
Teszt eredmény: 10%
Összegzés: árszint: megfelelő, Teljesítmény felvétel: kis eltérés, önszabályozás: működik

 

Egyéb termék, magyar forgalmazótól: 3-as termék

Bruttó kisker ár: 3.500Ft/m2
Ígért teljesítmény felvétel: 220w/m2
Teszt eredmény: 507w/m2 !!!
Túlmelegedés esetén ígért áramfelvétel csökkenés: nincs (elhanyagolható)
Teszt eredmény: 2%
Összegzés: árszint: olcsó, Teljesítmény felvétel: több mint dupla, önszabályozás: nincs

 

Egyéb Magyar forgalmazó önszabályozó fólia: 4-es termék.

Bruttó kisker ár: 8.950Ft
Ígért teljesítmény: 130w/m2
Teszt eredmény: 149w/m2
Túlmelegedés esetén ígért áramcsökkenés: 25%
Teszt alatti áram csökkenés: 7%  
Összegzés: árszint: magas, Teljesítmény felvétel: kis eltérés, önszabályozás: működik

 

A hőemelkedéssel arányos áramfelvétel csökkenést 10 perc letakart állapot után mértem. A b és c képek így készültek. A 4 különböző PTC (okos, inteligens) önszabályozó fólia között az eltérés egyenesen arányos a hőmérsékletemelkedéssel. Tehát a harmadik és az első fólia között nem valószínű, hogy a minőség miatt van ekkora eltérés, hanem csupán azért, mert a kisseb teljesítményű fólia kevésbé melegedett túl és ezért az önszabályozás mértéke is arányosan kisebb volt. 
A letakarással azt szerettem volna szimulálni, hogy mi történik akkor, ha a padlófűtés egy része takarásba kerül. Pl.:egy matracot, vagy ágyat teszünk rá. Itt van szerepe a PTC önszabályozó, vagy fantázia néven inteligens és okos fóliáknak. 

Egyik fűtő fólia sem annyit vett fel mint a névleges teljesítménye. De ez nem hiba, hanem azért van, mert alapból nem 220V van a hálózatban, hanem a mérés idején nálunk konkrétan 240.5V-ot mutatott a mérőműszer.

A nagy probléma, hogy egy 220W-osnak értékesített fólia  400W feletti teljesítményt vesz fel és ad is le. Ez több problémát is felvet. Egy igényes kivitelező, telepítő, kikalkulálja a hőigényt illetve, hogy mekkora biztosíték kell a villanyórához. Lesz-e szükség hálózat bővítésre. (32 Amper alanyi jogon jár). Ha a fólia kétszer akkora áramfelvétellel rendelkezik mint amiről téjékoztatnak, akkor elsőként le fog oldani az automata biztosító. (levágja az automatát)

A nagyobb teljesítmény miatt túlmelegedés lép fel. Nem grillezőt szeretnénk, hanem padlófűtést. Olyan padlósfűtést, ami nem teszi tönkre a laminált padlót, vagy a parkettát. Egy 400w/m2 feletti fólia még akkor is túl fog melegedni, ha működik az önszabályozás. 
400w/m2!!! Ekkora fűtésteljesítmény egy házban sem szükséges. Csak ahol a tél kellős közepén leszerelik az ablakokat. :)

A legnagyobb veszélyre a VGF szaklap (szerintem elfogult) cikke hívta fel a figyelmem.  Szerintük úgy lehetséges, hogy egy 220w-os névleges teljesítményű fólia 400w feletti teljesítményt ad le, ha eredetileg Amerikai, 110V-os piacra szánták. Magyarországon és egész Európában 220-230v van a konnektorba. Ha ez igaz, akkor ezeknek a fóliáknak az élettartama nagyon le fog csökkenni. 

A 3-as fűtőfólia (3c kép) a dupla teljesítmény és az önszabályozás hiánya miatt 95,4C fokig emelkedett, mindössze 10 perc letakarás után. A hőszigetelő lap enyhén hullámos lett és érezhető volt egy szúrós égett szag is. Számomra érthetetlen, hogy valaki el ad egy ilyen terméket és utána nyugodtan alszik. Én nem tudnék...

Ez nem jó a vásárlónak, de nem jó nekünk becsületes kereskedőknek sem, mert az akinél pár év múlva tönkre megy egy ilyen hazugságokkal eladott fűtőfilm, az minden fűtőfilmet szidni fog.

Tudnod kell, hogy ez a teszt nem most készült, hanem még mielőtt eldöntöttük, hogy melyik gyártó/nagyker termékét foglyuk forgalmazni. Tehát nem azért jött ki a „piros” színű fólia a teszt győztesének, mert a saját „lovunkat” dicsérjük, hanem azért kezdtük el azt a típust forgalmazni, mert a teszt alapján az volt a leg meggyőzőbb.

Minden anyagot, munkadíjat és garanciát is tartalmazó árakat itt találsz >>>


Köszönöm a figyelmet! 

Képek

a)      teljesítmény felvétel bekapcsolásnál (0.25m2 fólia)

b)      teljesítmény felvétel 10 perc letakarás után

c)      Fólia felületi hőmérséklete 10 perc letakarás után

PACO HAUS fűtőfilm teszt, mérés