A jól megépített hőszivattyús rendszer

A hőszivattyús fűtésnek 3 fontos alapszabálya van

Ezek nélkül a legdrágább, legmárkásabb hőszivattyú sem fog gazdaságosan működni
 

Létezik sok apró kis trükk, amivel lehet javítani egy hőszivattyú hatásfokán, de ha ezt a 3-at elrontod, akkor biztos nem lesz gazdaságosabb a gázfűtésnél.

Hőleadó felület:

A hőszivattyú minél alacsonyabb hőmérsékletű (előremenő) vizet állít elő, annál gazdaságosabb. Minél nagyobb a hőleadó felület, annál alacsonyabb hőmérsékletű víz kell a ház befűtésére.
Ez azt jelenti, hogy a radiátor, ami a ház méretéhez képest egy igen kicsi felület, 50-60 fokos vizet igényel, hogy fel tudja fűteni a házat. Míg ugyan ehhez a kellemes (21-22 fok) benti hőmérséklethez padlófűtés esetén elég 25-30 fokos vizet keringetni. Miért? Mert egy 100M2 házban majdnem 100M2 a padlófűtés mérete.

A hőszivattyú és padlófűtés tökéletes kombináció!
 

A hőszigetelés fontossága:

A ház külső hőszigetelése több szempontból is előnyös számodra. Kisebb lesz  a ház hővesztesége, kevesebbet kell fűteni (de gondolom ezt Te is tudtad)
Kisebb hőigényhez kisebb, olcsóbb hőszivattyú is elegendő

Kisebb hőveszteség esetén még alacsonyabb lehet a padlófűtésben keringetett víz hőmérséklete. Ez további hatásfok növekedést okoz.
Pl.:30 Porotherm tégla + 10-20cm közötti polisztirol szigetelés nagyon jó megoldás
 

Előzetes számítások:

Minden ház más. Mekkora a hőleadó felület, milyen szigetelést kapott, hányan lakják.
Ezek az eltérések nem csak a hőszivattyú méretét típusát befolyásolják, de a puffer, vagy melegvíztároló méretét, a benne lévő csőkígyó nagyságát, vagy a keringető szivattyú szállítási kapacitását is. Minden esetben előzetes számításokat kell végezni. Ezek nélkül csak reménykedni lehet, hogy a hőszivattyús fűtésrendszer teljesíti az elvárásokat. 

A szerencsére bízod magad, vagy eljössz hozzánk egy tanácsadásra?

 

Kiss Gábor
PACO HAUS